شاید دانستن این مطلب، برای شما هم جالب باشد،که بر اساس اطلاعات بدست آمده، از اتحادیه ی قالیبافان، شهری در نزدیکی تبریز قرار دارد،به نام هریس،که قالی ها و فرش هایی که تولید می کند، شهرت جهانی دارد. به فرش های این منطقه ، فرش دستباف هریس می گویند.
فرش هریس، در میان کشور های شناخته شده، همچون آمریکا، کانادا، آلمان، فرانسه، ایتالیا و … طرفداران بسیاری را مجذوب خود کرده است.
بنابر آنچه گفته شد، فرش هریس یا هریز، که به زبان ترکی هریز تلفظ می شود ، را می توان به نوعی بیانگر نماد هنر و هویت و فرهنگ ایران دانست.
شما با انتخاب فرش هریس می توانید، به دکوراسیون منزل خود رنگ و لعابی لوکس بدهید.
در این مقاله از زیلوکس ، به بررسی ویژگی های فرش هریس می پردازیم.
مشخصات و ویژگی های فرش هریس دستباف
فرش هریس، از جمله فرش های لوکس و لاکچری، به حساب می آید؛ و در بین طراحان دکوراسیون داخلی از محبوبیت ویژه ای برخوردار است.
از این جهت، به بررسی ویژگی ها و مشخصات این فرش، از جنبه های مختلف می پردازیم.
ابعاد فرش هریس دستباف
فرش هریس در صورتی که به شکل دستباف باشد، عمدتا در سایز های ۶ ، ۱۲، ۲۰ متری بافته می شود.
اما گاهی ، بافندگان به درخواست مشتری، به صورت سفارشی و با ابعاد درخواستی مشتری، اقدام به بافت فرش، با سایز های متنوع تر می کنند.
البته به لحاظ جذابیتی که فرش هریس در بین متقاضیان این طرح داشته است سبب شده که تولید کنندگان فرش ماشینی هم فرش طرح هریس را در ابعاد متنوع به بازار عرضه کنند.
فرش های ماشینی طرح هریس، که به فرش های دستباف گونه، شناخته می شوند؛ با قیمتی بسیار مناسب تر، در مقایسه با فرش های دستباف، به بازار عرضه شده اند.
طرح های فرش هریس دستباف
آنچه در میان تمام فرش های دستباف مشترک است، تاثیر منطقه ی جغرافیایی که فرش در آن بافته شده است، بر روی طرح فرش می باشد. به شکلی که کارشناسان فرش به راحتی می توانند با نگاه به طرح فرش منطقه ی فرش و اسم فرش را بیان کنند. فرش هریس هم از جمله این طرح ها می باشد.
از جمله مولفه های فرش طرح هریس، وجود اشکال هندسی اسلیمی می باشد. در فرش هریس خطوط منحنی جایگاهی ندارند، و غالبا از خطوط شکسته در این طرح فرش استفاده می شود. این مسئله به شاخصه ی اصلی فرش هریس تبدیل شده است.
موضوع دیگری که پیرامون طرح و نقشه های بکار رفته در فرش هریس ، که با نام های : تاجری، صبوری، رزگل، حیاط گل، توکلی، صمد خان، چلنگری، افشان و…. شناخته می شوند، قابل ارائه است، این است که، عمده ی این طرح ها بر مبنای تخیل بافندگان بافته می شوند.
پیشنهاد مقاله:فرش طرح خشتی چیست؟معرفی انواع آن
رنگ آمیزی فرش هریس دستباف
اصولا با کمی دقت در رنگ آمیزی فرش های دستباف، می توان پوشش گیاهی منطقه ای که فرش متعلق به آن است، را مشاهده کرد.
در رنگ آمیزی فرش هریس، ترکیبی از تضاد رنگ های تیره و روشن که غالبا رنگ های تیره ی آن به رنگ های لاکی ، قرمز، زرشکی، قهوه ای، بژ و رنگ های روشن سفید و شیری استفاده می شود.
در گذشته، در رنگ آمیزی فرش هریس، رنگ های قرمز و لاکی، بسیار پر کاربرد بود. این در حالیست که امروزه، با تغییر سلیقه ی مشتریان، ما فرش های هریس را در رنگ های کرم ، مشکی، مسی ، نیز می بینیم.
همچنین امروزه از ۱تا۴ رنگ ابریشم، در بافت فرش هریس بکار می رود.
کیفیت فرش هریس دستباف
به علت به کار بردن پنبه، در ریشه ی فرش هریس، و استفاده از پشم برای گره های این فرش، می توان این فرش را، از جمله با کیفیت ترین فرش های بازار، از گذشته تا به امروز دانست.
بر اساس گفته های کارشناسان حوزه ی فرش ، به دلیل وجود معادن مس، در منطقه ی هریس ، آب رودخانه های این منطقه حاوی درصدی از مس هستند .
به علت نوشیدن آب این رودخانه ها توسط گوسفندان این منطقه ، پشم گوسفندان آن دارای کیفیت و دوام بالایی می باشد، که باعث افزایش استحکام فرش هریس شده است.
این فرش را می توان سال های طولانی بدون کوچکترین آسیب مورد استفاده قرار داد.
گره و تراکم و پرز فرش هریس دستباف
فرش هریس از تراکم کمی برخوردار می باشد. به شکلی که بطور تقریبی حدود هزار گره در هر دسی متر مربع را دارد.
اما از نظر پرز ، فرش هریس را می توان از دسته فرش های پرز بلند دانست. این امر سبب شده است که، مصرف کنندگان آن، از یک راحتی و آرامش، در هنگام استفاده از آن برخوردار شوند.
البته از فرش های هریس قدیمی، نمونه هایی با پرز های کوتاه و بافت های ظریف موجود می باشد.
گره های استفاده شده در بافت فرش هریس، به گره های ترکی شهرت دارند.
فرش های ماشینی طرح هریس
فرش های ماشینی طرح هریس، از جمله طرح هایی است که، به دلیل استقبال بیشمار متقاضیان این طرح، در کارخانجات فرش ماشینی طراحی و تولید ، می شود.
فرش هریس ماشینی، در انواع سایز های استاندارد فرش ماشینی کلاسیک موجود در بازار، با انواع شانه تراکم های مرسوم در تولیدات فرش ماشینی، تولید و با قیمت بسیار پایین تر از فرش دستباف، به بازار عرضه شده است.
غالبا فرش های ماشینی طرح هریس، در رنگ های تیره و لاکی و زرشکی و بعد از ان سرمه ای، تولید می شوند؛ که با رنگ های سفید و شیری ترکیب می شوند.
کلام آخر
فروشگاه فرش زیلوکس مجموعه ای است، که انواع فرش های کلاسیک ، کودک، مدرن، فرش برشی طرح هریس، انواع گلیم و گبه و … را با مناسب ترین قیمت و بالاترین کیفیت، جهت رفاه حال خریداران محترم، در سایت زیلوکس گردآوری نموده، تا تجربه ی خرید لذت بخشی را، برای خریداران محترم به ارمغان بیاورد.